Najčastejšie chyby pri chudnutí a ako sa im vyhnúť
10. 09. 2012 - redakcia
Chudnutie často vyžaduje nemalé úsilie, ktoré znamená mnoho odriekania a zmien v doterajšom režime. Táto snaha pritom nemusí byť ani po dlhšej dobe odmenená pozitívnymi výsledkami. To môže byť zapríčinené chybami, ktorých sa počas chudnutia dopúšťame. Prinášame vám niekoľko rád, ako sa najčastejších chýb pri chudnutí vyvarovať.
Kalorické jedlá – zvoľte ich zdravšiu alternatívu
Chudnutie vyžaduje redukciu vášho kalorického príjmu. To však neznamená obmedzenie rozmanitosti stravy. Ide len o to, aby ste nahradili nezdravé kalorické suroviny vhodnou zdravšou alternatívou. Objavíte nové kombinácie chutí a urobíte aj niečo pre svoje telo. Ak zvolíte menej kalorické a výživovo hodnotnejšie potraviny, váš organizmus sa čoskoro prispôsobí a začne rýchlejšie spaľovať. Namiesto pocitu ťažkosti sa tak budete cítiť svieži a plní energie. „Chute na nezdravé kalorické jedlo sú prirodzené snáď pre každého človeka. Jednu z príčin môžeme hľadať v chuťovom centre ľudského mozgu. Výťažok z riasy Spirulina platensis dokáže nežiaduce chute na tučné a sladké potraviny výrazne eliminovať a to vďaka aminokyseline fenylalanín,“ vysvetľuje odborníčka na zdravú výživu Alžbeta Houdková, ktorá odporúča pri redukčnej diéte užívanie výživového doplnku Obezin, ktorý obsahuje výťažok zo Spiruliny.
Vôľa – stanovte si správny cieľ
Diétam a chudnutiu často predchádza náhla eufória a nereálne počiatočné predstavy. Ak sa však výsledok nedostavuje alebo nespĺňa naše očakávania, začneme pochybovať o zmysluplnosti svojho počínania a naša vôľa postupne slabne. Od toho je už len krôčik k návratu k pôvodnému životnému štýlu. Vyhnúť sa tejto situácii môžete jedine tak, že si stanovíte cieľ, ktorý ste schopní splniť. Primerané je za týždeň schudnúť 0,5 až 1 kg. Začínajte so všetkým pozvoľna a až uspejete, potom si pomyselnú latku o stupienok zvýšte. Tieto malé úspechy vás budú motivovať. Taktiež si nájdite niekoho, s kým môžete chudnúť a dodržiavať zdravý životný štýl. Nebudete mať pocit, že ste na všetko sami. Športujte spoločne, informujete sa o svojich úspechoch a podporujte sa.
Extrémy – všetko s mierou
Rovnako ako prehnaných cieľov sa vyvarujte extrémnych prostriedkov na ich dosiahnutie. Teda najmä jednostranných diét, pri ktorých svoje telo zásobujete len jedným druhom potravín, napríklad iba mliekom, vajíčkami, jablkami alebo ryžou. Takáto strava je nielen stereotypná, ale aj veľmi nebezpečná pre vaše zdravie. Síce pri nej rýchlo schudnete, ale pripravíte sa o dôležité látky, ktoré sú obsiahnuté v ostatných potravinách. Týmto typom stravovania telo hladuje a vy cítite únavu. Organizmus začne šetriť energiu, spomalí sa metabolizmus, a akonáhle sa neskôr dostane k výživnejšej strave, uloží si ju do tukovej zásoby. Tak vzniká jo-jo efekt. Preto jedzte pestrú, zdravú a vyváženú stravu.
Mýty – nenechajte sa oklamať
Jesť iba produkty s označením light, vyvarovať sa pečiva alebo vynechať všetky tuky. Toto sú len niektoré zo všeobecne rozšírených omylov. U light výrobkov sa často tuky a cukry nahrádzajú zahusťujúcimi látkami. A to najmä škrobmi, ktoré pri chudnutí nijako neprospejú. Naopak pečivo nie je potrebné z jedálnička úplne vyraďovať, len dajte prednosť tomu z tmavej a celozrnnej múky. Ďalším mýtom je vynechávanie tukov. Aj tie sú totiž v menšej miere pre telo dôležité, pretože výrazne napomáhajú vstrebávaniu vitamínov A, D, E, K v organizme. Zdravé tuky nájdete v olivovom oleji, rybách, ľanovom semienku či orechoch. Inšpirujte sa potravinovou pyramídou, podľa ktorej je potrebné najčastejšie konzumovať zeleninu, ovocie a celozrnné výrobky. V obmedzenejšom množstve potom ryžu, cereálie, mlieko a kyslé mliečne výrobky, ryby a zdravé tuky. Konzumáciu mäsa, syrov a vajec obmedzte len na niektoré dni v týždni.
Pocity hladu – zmenšite porcie, ale nehladujte
Chudnutie neznamená hladovanie. Človek by nemal jedlo vnímať ako nepriateľa, zároveň je ale potrebné jeho množstvo obmedziť. Rozdeľte si preto jedlo na menšie porcie, ktoré si rozvrhnite do celého dňa. Optimálny počet je 5 porcií za deň. Zároveň jedzte pomaly a v pokoji, ľudský mozog totiž vysiela signál o nasýtení až približne po 20 minútach konzumovania jedla. „Pocit nasýtenia možno rýchlejšie dosiahnuť pomocou prípravkov založených na báze prírodných viskóznych polysacharidov. Tie po konzumácii v žalúdku zväčšia svoj objem a vďaka tomu dochádza k zmenšeniu množstva skonzumovanej stravy, bez toho, aby človek trpel hladom,“ objasnil Tomáš Šišolák zo spoločnosti Danare Pharma, ktorá uviedla na trh prírodný prípravok Obezin s patentovaným rastlinným komplexom viskóznych polysacharidov.